Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Speciale ‘450 jaar Rheden’ Bevrijdingsrit

Op 16 april 1945 werden vanuit de richting Arnhem en Brummen de zeven dorpen van de gemeente Rheden en Rozendaal bevrijd van de Duitse bezetters. Bijna vijf jaar lang heersten de volgelingen van Adolf Hitler in ons land. Die bevrijding wordt iedere vijf jaar herdacht met een zogenaamde Bevrijdingsrit.

Een stoet originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rijdt door de dorpen, waar rond die herdenking van de bevrijding in 1945, allerhande festiviteiten worden georganiseerd. Vanwege Corona werd de rit in 2020 afgelast en ook een jaar later kwam het er wegens Corona niet van.

In het kader van 450 jaar Gemeente Rheden wordt de bevrijdingsrit dit jaar gehouden, op zaterdag 15 april. Die dag zullen ruim zestig originele oorlogsvoertuigen een route rijden vanuit Velp/Rozendaal, vanaf de Rozendaalselaan naar het eindpunt, het Kerkplantsoen in Spankeren. Met de karavaan mee rijden de Seaforth Highlanders, de Starlight Sisters en de Band of 4 Brothers, die in de dorpen tijdens stops optredens verzorgen. De plaatselijke Oranjeverenigingen zorgen in elk dorp voor de ontvangst. De route volgt het traject van de bevrijders uit 1945. Plaatselijke toneelverenigingen zijn gevraagd als bevrijde inwoners uit 1945 op de voertuigen mee te rijden tijdens de intochten.

Route

  • Rozendaalselaan Rozendaal/Velp 10.00 uur
  • Rheden, Meester van Leeuwenplein 11.30 uur
  • De Steeg, Prinses Amaliahoek 12.00 uur
  • Ellecom, Binnenweg 12.30 uur
  • Laag-Soeren, Badhuislaan 14.00 uur
  • Dieren, Ericaplein 15.00 uur
  • Spankeren, Kerkplantsoen 16.00 uur

Belangrijke medewerkers

De organisatie is in handen van een gezamenlijk organisatiecomité en de Stichting Verkeersregelaars Rheden. Medewerking wordt verleend door Vereniging Keep Them Rolling en de Oranjecomités-, verenigingen- en stichtingen in Velp, Rheden, De Steeg-Havikerwaard, Ellecom, Laag-Soeren, Dieren en Spankeren. Medewerking wordt ook verleend door plaatselijke muziekverenigingen en toneelverenigingen.

Foto: Rheden.Nieuws.nl