Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Vrijwilligerspunt Rheden blikt terug

Het Vrijwilligerspunt Rheden kijkt tevreden terug op 2022. Veel inwoners zijn afgelopen jaar gestart met vrijwilligerswerk. Heel welkom, want nog altijd is er een grote vraag naar nieuwe vrijwilligers. Wij willen samen met jullie kijken hoe we ook in de toekomst belangstellenden nog beter bereiken en meer inwoners kunnen enthousiasmeren.

Een andere highlight was de waarderingsdag voor vrijwilligers op 1 oktober 2022: 160 vrijwilligers uit de gemeente Rheden hebben in het Rhedens Dieren genoten van een high tea, live muziek, entertainment en dankwoorden van onder meer wethouders Gea Hofstede (Rheden) en Tineke van der Pas (Rozendaal).

Wat brengt 2023? Vanuit de Vrijwilligersacademie kun je ook in 2023 aan bijeenkomsten, trainingen en workshops deelnemen. We trappen af met een training voor vertrouwenscontactpersonen. Maar er is natuurlijk meer!

Waarderingsdag voor vrijwilligers op 1 oktober 2022

30 januari: training Vertrouwenscontactpersonen

Training Vertrouwenscontactpersonen
Maandag 30 januari van 9.15 – 16.00 uur, Dorpsstraat 70, Rheden
Met het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon (VCP) heb je als vrijwilligersorganisatie een aanspreekpunt voor meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Erg belangrijk voor de sociale veiligheid binnen de organisatie. Meer weten over het belang van een VCP in de organisatie? Volg dan deze gratis webinar! Op maandag 30 januari 2023 organiseren we een training waarin je leert hoe je de rol van vertrouwenscontactpersoon oppakt en jezelf introduceert in deze rol. De VCP gaat in gesprek met slachtoffer of beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden.De training is voor iedereen die deze rol al vervult of interesse heeft om dit te gaan doen. Ben of ken je iemand met interesse? Deelname is gratis. Er is plaats voor maximaal 15 vrijwilligers, dus wacht niet en meld je snel aan bij Thijs.

Zet ‘m alvast in de agenda – 23 februari: bijeenkomst Samen Dementievriendelijk

Bijeenkomst Samen Dementievriendelijk
Donderdag 23 februari

Op donderdagavond 23 februari organiseren we samen met Netwerk Dementie Arnhem e.o. de informatiebijeenkomst Samen Dementievriendelijk. Hier leer je hoe je met dementie omgaat als vrijwilliger, signalen herkent en iemand met dementie kunt helpen.

Meer informatie en het verdere trainingsaanbod voor 2023 volgt!

Subsidieregeling Winterfonds Energiekosten

Vanuit de gemeente Rheden is er nu een subsidieregeling voor bedrijven, verenigingen en stichtingen ter compensatie van de verhoogde energiekosten van de huidige winterperiode (nov 2022 t/m mrt 2023). 

De regeling compenseert éénmalig gestegen energiekosten voor organisaties die in acute financiële problemen zitten en zonder steun hun activiteiten moeten stoppen. Het gaat om stichtingen of verenigingen met activiteiten op het gebied van sport, bewegen, cultuur, welzijn en ontmoeting in de gemeente Rheden (of de aanvrager is in de gemeente Rheden gevestigd), ter overbrugging naar landelijke regelingen die later in 2023 ingaan.

Meer informatie of een aanvraag indienen? Dat kan tot en met 31 maart 2023 via de gemeente.

Let op: organisaties gevestigd in Rozendaal maken geen aanspraak op deze regeling. De gemeente Rozendaal kijkt naar de mogelijkheden voor een vergelijkbare regeling voor organisaties. Houd daarvoor de berichtgeving vanuit de gemeente Rozendaal in de gaten.

WEETJES

Grootschalige oproep nieuwe vrijwilligers samen met de gemeente Rheden

Begin december hebben we samen met de gemeente Rheden een brief gestuurd naar alle inwoners tussen de 60 en 70 jaar om hen te informeren en enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk. En niet zonder succes: enkele vrijwilligersorganisaties hebben dankzij deze brief een of meerdere nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen! Hopelijk komen daar nog meer vrijwilligers bij! 

Van een aantal organisaties kregen we als reactie op de brief de vraag of ze zich als organisatie kunnen aanmelden als vragende partij voor nieuwe vrijwilligers. Dat kan zeker! De beste manier is om jouw organisatie aan te melden op de website voor vrijwilligerswerk: www.geldersehanden.nl/rheden en hier een oproep of vacature te plaatsen voor nieuwe vrijwilligers. Op die manier wordt ook jouw organisatie en de de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bekend onder inwoners uit jouw gemeente en andere gemeentes in Gelderland!

Vragen hierover? Neem contact op met Thijs.


Onderzoek: Hoe kunnen vrijwilligersorganisaties inwoners stimuleren om zich als vrijwilliger in te zetten?
Movisie heeft onderzoek gedaan naar factoren die vrijwillige inzet stimuleren. De uitkomsten van het onderzoek zijn te vinden in deze infographic. Hierin staan handige tips voor het werven van nieuwe vrijwilligers.

Of mensen zich vrijwillig inzetten, hangt samen met deze factoren: kunnen (capaciteit), willen (motivatie) en gevraagd worden (mogen). Als vrijwilligersorganisatie is het belangrijk oog te hebben voor meerdere elementen zoals iemands vaardigheden en interesses, maar ook de mate van verbondenheid of het zich thuis voelen. Allen zijn van belang bij het aantrekken en of vasthouden van (nieuwe) vrijwilligers. 

Het volledige onderzoek lees je hier!

10 en 11 maart 2023: NLdoet!
Doe ook mee met NLdoet op 10 en 11 maart 2023! Je kunt een activiteit aanmelden, een mooie kans om jouw organisatie te promoten en nieuwe vrijwilligers te werven voor de langere termijn.

Financiële bijdrage voor jouw NLdoet-activiteit? Tot en met 31 januari 2023 kun je deze bij het Oranje Fonds aanvragen. Kijk voor meer informatie op NLdoet.

Tips, inspiratie of advies nodig over NLdoet? Vraag het aan Thijs!