Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

“Lief & Leedstraten” in Rheden – aandacht voor elkaar

Rhedens Dorpsbelang is betrokken bij een gemeentelijk initiatief over ‘Lief & Leed straten’. In deze straten steken buren elkaar een hart onder de riem bij leuke en minder fijne levensgebeurtenissen. Bijvoorbeeld als iemand veel alleen is, net uit het ziekenhuis komt of een naaste heeft verloren. Zo kijken buren naar elkaar om. Er is een klein budget voor vrijgemaakt.

Het idee van Lief & Leedstraten komt oorspronkelijk uit Rotterdam. In Rheden is de Lief & Leedstraat een initiatief van Incluzio Rheden en bewonersgroepen Burennetwerk Velp-Zuid, Rhedens Dorpsbelang en Dieren-West. Dit wordt ondersteund door Vivare en de gemeente.

In elke Lief & Leedstraat wonen mensen die vrijwillig het aanspreekpunt van hun eigen Lief & Leedstraat zijn, de zogenoemde “gangmakers”. Zij krijgen een Lief&Leed-potje in beheer met daarin een bedrag van maximaal €150. Hiervan kunnen zij zelf – of een van hun buren – gedurende een jaar een klein presentje kopen. Bijvoorbeeld een bos bloemen, chocoladereep, fruitmand of een ander aardigheidje voor een buur die dat verdient of goed kan gebruiken. Of bij vrolijke momenten zoals de geboorte van een baby, een nieuwe baan of het behalen van een diploma.

Er kunnen in 2024 maximaal 20 straten in onze gemeente deelnemen. Heeft u vragen over het Lief&Leedstraten concept en of u een rol zou willen spelen als “gangmaker”? Bel of mail dan met Maria van der Maat, Ontwikkelaar bij Incluzio Rheden: 06 23 56 76 54, mvdmaat@incluzio.nl.