Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Dodenherdenking 2023

Op 4 mei organiseerde het Comité 4 en 5 mei gemeente Rheden de jaarlijkse herdenking van alle oorlogsslachtoffers. Twee stille tochten vertrokken om 19.20 uur vanuit Rheden en De Steeg. Om 19.45 uur begon de herdenking op het Rozenbos, na het taptoe-signaal om 20.00 uur stonden de aanwezigen twee minuten stil.

Na aankomst van de deelnemers van de stille tochten, begeleid door Scoutinggroep De Rhedense Pioniers, heette voorzitster Maud van Braam van het Comité iedereen welkom. Het Dierens Mannenkoor zong enkele liederen. Na het taptoe-signaal door Irma Melse volgde de toespraak van burgemeester Carol van Eert. Hij benadrukte dat er na 80 jaar nog steeds oorlogen zijn in de wereld, maar dat we gelukkig klaarstaan om vluchtelingen op te vangen. Hij riep op om blij te zijn met onze vrijheid en om de herinneringen door te geven.

Vervolgens sprak Ilja Gerrits namens de jeugd en Rick Palm namens het Comité. Tijdens de krans- en bloemlegging legden kinderen namens het Comité en de burgemeester en wethouder Gea Hofstede namens de gemeente Rheden een krans. Daarna legden verschillende organisaties uit de gemeente kransen en bloemstukken bij het monument, begeleid door het Rhedens Fanfare Corps.

De herdenking werd afgesloten met een defilé langs het monument, er waren veel belangstellenden aanwezig. Vooral opvallend was dat er heel veel jongeren aanwezig waren.