Stand van zaken over voorgenomen militaire oefenlocaties voor zware explosieven en antwoord ministerie van Defensie
Het ministerie van Defensie heeft behoefte aan een nieuw terrein voor het oefenen en trainen met zware explosieven. Hiervoor worden drie locaties onderzocht: de Kollumerwaard in het noordoosten van Friesland, een terrein in de gemeente Lelystad en de Terletse Heide met aangrenzend Rozendaalse Veld in Nationaal Park Veluwezoom (een gebied van 7 vierkante kilometer). Defensie moet zorgen dat dit op plekken gebeurt waar de impact op natuur, omwonenden en landbouw minimaal is.
Eind dit jaar wordt er door het Kabinet over het oefengebied een besluit genomen. Wij geven u kort de stand van zaken.
Blauw kader: grenzen beoogde locatie militair oefenterrein Terletse Heide en Rozendaalse Veld
Rode lijn: gemeentegrens Rozendaal
Op 23 december jl. hebben wij als belangenvereniging Rhedens Dorpsbelang (RD) een ‘Brandbrief’ gestuurd aan het ministerie van Defensie. Daarin hebben wij onze zorgen aangegeven met betrekking tot de mogelijke consequenties van de voorgenomen voorkeurslocatie Terletse Heide en Rozendaalse Veld. Onze zorgen hebben betrekking op de mogelijke beschadiging van natuur en biodiversiteit, maatschappelijke consequenties, gezondheidsrisico’s en overlast voor dorpen en wijken aan de rand van het Natuurpark Veluwezoom en de impact op recreatie en economie.
Niet dat we tegen oefenlocaties zijn, maar we hebben Defensie opgeroepen af te zien van het aanwijzen van de Terletse Heide en het Rozendaalse Veld en naar andere locaties te zoeken die minder schadelijk zijn voor natuur, omwonenden en lokale gemeenschappen.
Wij hebben een schriftelijk antwoord van hen gekregen waarin ze aangeven nadrukkelijk oog te hebben voor de belangen en gevoelens van onze belangenvereniging alsmede de inwoners van de gemeenten Rheden, Rozendaal en Arnhem. Via een Milieueffect rapportage (planMER geheten) wordt door Defensie onderzocht welke impact een nieuw springterrein heeft op de omgeving.
Naar verwachting stelt het kabinet eind maart het ontwerp van de Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie vast, inclusief voorkeurslocaties. Het Kabinet zal haar keuze niet alleen baseren op het planMER of het defensiebelang. Ook het maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak wegen nadrukkelijk mee in de keuzes van het kabinet, zo geven zij in hun brief aan. Wij zijn benieuwd hoe nadrukkelijk en serieus het politieke en maatschappelijke belang zal wegen bij de besluitvorming van het kabinet. Het is uiteindelijk aan het Kabinet een definitief besluit te nemen.
NB: recent laat Defensie weten dat er meer tijd voor onderzoek nodig is en de planning wordt bijgesteld. In plaats van eind maart wordt nu eind mei het ontwerp Nationale Beleidsvisie Ruimte voor Defensie vastgesteld.
Indien gewenst kunt u ons vragen info@rhedensdorpsbelang.nl de volledige brief van Defensie toe te sturen:
Daarnaast zijn er diverse activiteiten waar Defensie en het Kabinet duidelijk wordt gemaakt dat ze een andere keuze moeten maken: de informatieavond, de petitie, de activiteiten van Natuurmonumenten en de politieke aandacht.
Informatieavond 16 januari
Op 16 januari jl. was er een zeer druk bezochte informatieavond van Defensie in ‘Het Rhedens’ in Rozendaal. De belangstelling was enorm. Een volle zaal met ca. 400 aanwezigen. Maar er waren nog enkele honderden belangstellenden die graag aanwezig wilden zijn maar waarvoor geen plaats was. Gelukkig kon de avond ook via een ‘lifestream’ worden gevolgd. De strekking van de toelichting van Defensie was grotendeels in lijn met wat er in de brief van Defensie aan RD staat. De teneur van de avond: nadrukkelijke protesten vanuit de aanwezigen tegen de voornemens van Defensie.
Petitie door initiatiefgroep “Hou Veluwezoom Bomvrij”
Betrokken inwoners, natuurliefhebbers, diverse dorps – en natuurverenigingen, recreatiebedrijven en Natuurmonumenten, maken zich grote zorgen over de locaties Terletse Heide en Rozendaalse Veld waar Defensie met zware explosies wil gaan oefenen. Ze zijn tegen de door Defensie aangegeven voorkeurslocatie die ligt binnen beschermd Natura 2000 gebied van het Nationaal Park Veluwezoom. Zij vinden dat de gevolgen voor de natuur, bodem- en luchtkwaliteit, maar ook op inwoners van wijken en dorpen, recreatiebedrijven, Zweefvliegveld Terlet, enzovoorts, onacceptabel groot zullen zijn. Om daarvoor landelijke politieke aandacht te krijgen is een petitie opgesteld.
De petitie zal aan de projectleiding van Defensie en aan de Tweede Kamer worden aangeboden. De Tweede Kamer komt waarschijnlijk in actie (en kan druk uitoefenen op de besluitvorming door het kabinet) wanneer er meer dan 40.000 handtekeningen zijn. Op diverse plekken in onze omgeving wordt er met pamfletten aandacht gegeven aan het ondertekenen van de petitie. Ook wordt gebruik gemaakt van diverse media. Op dit moment hebben al meer dan 35.000 betrokkenen de petitie ondertekend.
Het staat u vrij deze petitie wel of niet te steunen. De petitie kunt u vinden op:
Natuurmonumenten
Ook Natuurmonumenten maakt zich sterk. Zij zijn de eigenaar van de Terletse Heide. De natuur in Nederland staat onder grote druk. Het beschermen ervan is noodzakelijk. Nationaal en internationaal gelden er afspraken om beschermde natuurgebieden te behouden en te versterken. Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de soortenrijkdom te behouden. Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen en zal alles in het werk stellen om te voorkomen dat een uniek en beschermd natuurgebied voor altijd wordt opgeofferd voor Defensie.
Gemeenten en Provincie actief
De gemeente Rheden is privaatrechtelijk eigenaar van het Rozendaalse Veld dat binnen de gemeentegrens van de gemeente Rozendaal valt. De gemeenten Rheden, Rozendaal en Arnhem en de Provincie Gelderland hebben Defensie aangegeven tegen de beoogde oefenlocaties te zijn. Zij werken met elkaar samen en zullen vanuit hun verantwoordelijkheid met Defensie en de rijksoverheid communiceren.
De gemeenten stellen het op prijs dat er vanuit de burgers initiatieven worden ondernomen. En dat is belangrijk, want met elkaar maken we het ministerie van Defensie, de Tweede Kamer en het Kabinet duidelijk dat er zowel politiek als maatschappelijk geen draagvlak is voor het oefenen met zware explosieven in een beschermd natuurgebied, het Nationaal Park Veluwezoom. Voor Rheden is het extra belangrijk omdat alle inspanningen die zijn gedaan in het kader van o.a. het Masterplan Veluwezoom (en de kosten die daarvoor zijn gemaakt) om de natuur rust en ruimte te gunnen in en rond het Nationaal Park Veluwezoom (waaronder de Posbank) en de geboekte natuurwinst en alles wat erbij hoort, teniet worden gedaan.